Friday, January 7, 2011

Tutorial : shoutbox kelihatan comel dengan emoticon.

salam readers


beberapa hari yang lalu, aena_chik mintak aku ajarkan macam mana nak letak icon icon comel dekat shoutbox. kepada yang da pro sila zip mulut anda. kalau tak da pergi curik seluar kawan punya. haha tak ber zip la seluar kawan korang nanti. *pssst korang semua tengok tarikh request tu. 4 hari yang lepas. malas tak aku sampai 4 hari punya request baru nak buat sekarang. =.=. tapi takpe yang request buat benda tu ciktomyam sayang ketat ketat. ciktomyam tengah buat la ni. <3

1) login dulu sebagai member. siapa yang tak ada shoutbox kena register dulu. lepas login/register, terus tekan smiley lajulaju dekat bulatan dan anak panas panah yang aku buat tu. pedulikan bulatan buruk tu. kalau budak parkinson memang macam tu. T.T


2) korang dapat lihat aku boleh letak macam macam icon kat situ.haaa nada eksaited disitu.


3) & 4)  perhatikan nombor nombor yang aku tulis kat situ. 1 hingga la 4 semua tu korang kena letakkan image url/direct link, code untuk emoticon itu muncul di shoutbox korang dan optional sebagai kemungkinan korang nak pakai icon yang sama dalam shoutbox. contohnya korang nak letak guna icon tu sebagai thankyou, dalam masa sama korang nak guna icon tu untuk ayat lain seperti tx. pastikan korang dah cari emoticon yang korang nak masukkan dalam kotak tu. aku pilih photobucket sebab senang nak cari image url/direct link. dasar pemalas kan aku. hahaha.


5) bila kerja rumah korang semua da siap, emoticon tu akan muncul disebelah hujung kiri.

alolo cak. cak.cak. pergh geli segelinya.

yey. da settle.jum ramai ramai rai kan kegemilangan ini. 

p/s: ada masalah.silalah komen disini . auwww. <3

4 comments:

  1. wahhh.. patut la komen2 lip lap lip lap je dlm chatbox ciktomyamgoon.. ejas2 shoutmix upe2nye... cumel gituwww.. hehehe..
    =P

    ReplyDelete
  2. @Aduka

    lip lap lip lap macam i-city punya lampu tak? kah kah

    ReplyDelete
  3. thx cik tomyam..nanti nanie try wat okeh...

    ReplyDelete

tak boleh maki maki di sini.
makaceh. :)